“Il Sole, la Terra, le Nostre mani”

Welkom op Sicilië!

 

Februari 2020, de zon schijnt, het is 24 graden en er is geen wolkje aan de lucht, alleen wat witte rook van de Etna die rustig toekijkt.

Wij zijn op Sicilië, het eiland waar wij blij van worden. De golven die kalm aan land komen, een zacht briesje, gewoon een heerlijke dag.

We rijden langs de oostkust naar het zuiden, naar Val di Noto, beroemd om de mooie wijnen van de Nero d’Avola, en naar het prachtstadje Noto zelf. Maar eerst gaan we even langs natuurgebied de Vendicari, om flamingo’s te spotten en de oude tonnara te bekijken.

Op weg van de Vendicari naar Noto komt de missie van de middag – vind dé Cantina. Onderweg stoppen we bij een grote Cantina, waar ze eigenlijk geen tijd voor ons hadden, druk druk druk, en o ja, ze exporteerden al naar Ollanda, dus nee, bedankt, tot ziens. En weer door, slingerweggetjes, om de kuilen heen (wie Sicilië kent weet dat asfalteren niet de specialiteit van het eiland is ;)), en dan ineens, een bord, achteruit, smal weggetje in, hobbel de bobbel, en daar rijden we langs een authentiek, iets vervallen pand met op het bord ‘Cantina Modica di San Giovanni; dit leek er meer op!

Bij het oprijden van het terrein komen een jongen aanlopen en die na een kort gesprekje met Nicolai zijn vader erbij haalt, die een grote deur opzij schuift en ons uitnodigt om te komen proeven. En heerlijk om te zien dat hier een oude tafel prima fungeert als presentatiemateriaal.

sicilie-sfeerimpressie

Felice Modica is de eigenaar van dit familiebedrijf, wat terug gaat naar 1782; al 7 generaties wijnmakers (en ze maken beroemde olijfolie!) in het hart van de Bufalefi. De familie heeft rond de 300 hectare grond in dit gebied, waarvan een kleine 40 wijngaarden zijn. Van zeer oude Nero d’Avola stokken (van 60+jaar) tot jonge wijngaarden van Insolia, en kersverse aanplant. Felice vertelt over de olijfbomen waar ze prachtige olijfolie van maken, over de wijngaarden, wijnbouw zonder pesticiden, de kracht van de Nero dÁvola, en we proeven zelf het grote verschil in Nero van staal, en Nero van hout.

In de tussentijd werden de glazen gevuld met weer een nieuwe wijn, en ieder glas bracht zon, warmte en een glimlach. En bij het proeven van de Dolce Nero en de Dolcenoto wisten we het gelijk… dit is wat wij zoeken. Een wijngaard, en prachtige gastvrije mensen, hele mooie sprekende wijnen. En ze brouwen ook nog hun eigen biertjes, wat een bedrijf!

Na dit bezoek reden we door naar barokstad Noto; wauw, ronduit wauw. Het restaurant van Modica de San Giovanni aan Via Nicolaci (hihi, welk toeval) was gesloten (in februari is ondanks het prachtige weer nog veel gesloten), maar iets verderop vinden we een leuke kroeg, met prachtige kroonluchters, heerlijke aperativo en Nicolai ontdekte er een lokaal Tripel bier….

Sicilie, land van zon vriendelijkheid, hard werkende mensen, markten zoals in Catania zijn zeker een bezoekje waard. Met streekproducten, verse vis die te plekken voor je wordt bereid, dit in combinatie met een goed glas wijn en de zon op je gezicht ….Saluti en Welkom op Sicilie.

 

Wijnen uit Sicilië – Modica di San Giovanni