Onze wijnen uit de regio Valencia – Utiel Requena & Alto Turia

De wijnbouw rondom Valencia dateert van oud-Griekse tijden, en lange tijd stond de hele kustregio en de hoger gelegen plateaus vol met wijngaarden. Na de phylloxera epidemie (1860/1870) is veel wijngaard herplant met amandel en sinaasappels. De wijnbouw bevindt zich nu landinwaarts, in regio’s als Utiel-Requena en de Alto Turia.

 

Maart 2022, de speurtocht naar Bobal en Merseguera

Het was in de laatste week van de Fallas dat we in het vliegtuig stapten om een bezoekje te brengen aan Marijne, die haar stage in Valencia liep. We hadden een leuk huisje geregeld in Cabanal, om de hoek bij de Meracdo Cabanyal en op een steenworp van het strand.

Nicolai had natuurlijk al weer uitgeplozen welke lokale druiven we moesten zoeken, en had al wat bodegas op het oog. Dus op naar Marijne, op naar zon, zee en wijn met een vleugje carnaval. 

Wat een shock toen bleek dat heel Valencia blank stond, hevige regen, het strand had zich door de harde wind tot in Cabanas verspreid en de temperatuur kwam niet boven de 16 graden uit. Dat de typerende Fallas poppen die elke wijk op het centrale pleintje neerzet, nog niet allemaal weggewaaid waren was een klein wonder. 

Maar de sfeer in de stad, uitbundig gewoon! En regen of niet, onder de parasols zaten de terrassen vol. Dus meteen met Marijne op pad de stad in, wijn ontdekken. En dat is gelukt, met mooi bloemig wit, sappig rood en stevige jongens met hout. En die heerlijke tapas en paella, genieten gewoon.

Utiel-Requena in en Neleman tegen het lijf

Goed, een mooie Seat gehuurd en met z’n drieën de regio Utiel-Requena in, op zoek naar Bobal, Mersegeura en als t zou lukken Macabeo ofwel Viura. Gelukkig bleef het regenen, de hele dag. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Nicolai had 4 bodegas geselecteerd om die dag te bezoeken. Eén ervan was de bodegas Enguera waar we hartelijk ontvangen werden door Paki, een praatgrage Spaanse die honderd uit vertelde en ons allerlei wijnen liet proeven. Maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat zij al aan Neleman leverden. En tja, als Neleman het al heeft, dan hoeven wij het natuurlijk niet hè. Past niet in ons concept. Dus vriendelijk afscheid genomen en door naar de volgende, Bodegas Nodus op de Finca Renegado. In de stromende regen kwamen we aan, na wat aanbellen en kloppen werd uiteindelijk open gedaan. En nadat ik in mn beste Spaans vertelde wie we waren en waar we naar op zoek waren, gingen alle registers open. Een warm onthaal, eerst het proeflokaal in om Bobal en Macabeo te proeven, van verschillende stokken en verschillende vinificatie. Alles 100% biologisch, sommigen zelfs vegan. Toen een rondleiding door de kelders en de productieruimte. Dik 2 uur later, met een mooi en warm gevoel, deels door de wijn, weer in de auto. We keken elkaar aan en knikten, ja, dit was wel waar we naar op zoek waren. Enthousiast, open, mooie wijnen en een goed verhaal. Dit kon m wel eens worden. 

Bourgogne in Valencia, en stuivend crispe Mesreguera

En weer door waant er stond nog een bijzondere op het programma, Dussart-Pedron in Los Pedrones. Hier maken Bernard en Sylvia hun 100% biologische wijnen, van stokken die meer dan 70 jaar oud zijn, met gebruik van de natuurlijke gisten en slechts minimale sulfieten voor hun wit en rosé. Ze proberen door koelere en kortere maceratie fruit en frisheid te benadrukken. Een tikkie Bourgogne, waar ze beiden in de wijngaarden gewerkt hebben, in Valencia. En dat proefde op het terras in Valencia al naar meer. Dus, en route, vamos!

De pech was dat ze er niet waren! Regen, nat, en een gesloten deur. Beetje door een raampje gluren, meer zat er niet in. Maar nadien hebben we veel gebeld, en is het contact toch goed gelegd. Vriendelijk, met een idee over biodynamische wijnbouw, een filosofie over wijnmaken met minimale ingrepen en een ongelooflijke passie. Mooie lui, mooie wijnen.

terug in Valencia proefden we nog een wijn die ons bijna van onze stoel deed vallen zo bijzonder, zo crisp, zo bloemig. Een 100% Merseguera uit Alto Turia. Een bezoekje zat er helaas niet meer in, we vlogen de dag erop al weer terug, maar telefoon, whatsapp en mail brachten ons toch bij elkaar. Wijn van grote hoogte, letterlijk, want de wijngaarden liggen op 1100 meter hoogte in een soort kom, tussen hoge pieken. En daar krijgt de Merseguera al haar aroma’s, waar de broers Luis en Leon wel raad mee weten. Heerlijk crisp.

 

Bekijk hieronder de door ons geselecteerde wijnen uit de regio Valencia