De echte koffie uit Palermo, caffè Morettino. Koffiebranders met een missie en een passie, sinds 1920. Al die tijd zoeken ze al de beste bonen, uit de beste streken, en branden en blenden tot die perfecte Siciliaanse smaak ontstaat. Van 100% Arabica tot de ‘qualitá bar’, die je staand aan de toog van een klein café in Palermo achterover slaat. Genieten.

Er zijn twee soorten koffiebonen – de Arabica en de Robusta. Afhankelijk van de menging (melange) en de branding wordt een bepaald aroma verkregen.

Arabica is zachter, complexer van smaak, groeit op hoogte (vaak rond 1500 mtr), is lastiger te telen, daardoor duurder. 100% Arabica is een milde koffie, zacht, romig, chocola en fruit. De bonen komen uit Midden Amerika en (noordelijk) Zuid-Amerika.

Robusta is makkelijker te telen, robuuster in smaak maar ook als gewas, groeit lager, is beter bestand tegen weer en ziektes, in smaak iets hoekiger, bitterder…en bevat 2x zoveel cafeïne dan Arabica. Robusta komt van origine uit de Aziatische hoek, maar wordt inmiddels wereldwijd verbouwd. Robusta zorgt voor het crème laagje, en geeft dus extra kracht en bittertje, en bittere-chocolade tonen.

Daarnaast is de branding van de bonen van belang. Koffiebranden is een vak apart. Timing is alles. Iets te kort, te lang, te heet, of niet heet genoeg branden en het resultaat is niet oke.

De bonen van Morettino van mild naar krachtig – 100% ArabicaGrangustoGrancremaMediterraneoGustoforte.