Onze wijnen uit Istrië

Istrië is het grote schiereiland van Kroatië, grenzend aan Slovenië en op een steenworp van Trieste. Cultureel, qua dialect en ook qua druiven lijken deze drie regio’s erg op elkaar. Maar wat de wijnbouw in Istrië uniek maakt is de karstbodem, de kalk. De wijnbouw in Istrië is al duizenden jaren oud, met een duidelijk verschil tussen de kustregio’s en de wijnregio’s in het heuvelachtige ruige binnenland.

 

Istrië, de laatste stop op een mooi rondreis

Augustus 2021 reden wij met Lucca een grote wijntour door Friuli, Slovenië en Kroatië, op zoek naar onderscheidende wijnen die Welkom aan Tafel waardig zouden zijn. Dus, kleinschalig, biologisch en duurzaam verbouwd en gemaakt, vriendelijke vakidioten met een lach en een goed verhaal en zo nog wat vereisten. Maar, allebelangrijkste, gewoon vreselijk lekkere wijn! 

Nicolai had z’n oog op Istria laten vallen, omdat dat net weer een rare regio in Kroatië is, duidelijk anders dan de rest van het land. Cultureel meer Italiaans, en qua wijnbouw domineren de Istarska Malvazija, lokaal wit sterk verwant aan de Malvasia & Malvazia uit Friuli en Slovenië, en de Teran, lokaal rood dat familie is van de Refosco P.R. uit Friuli en de Refosk uit Slovenië. 

Dus vanaf de camping Peter en Barbara in Vojnic, Bogata Suma, reden we in Freek naar Istrië. Kroatië is prachtig, heuvels en groen, maar het rauwe van de onafhankelijkheidsoorlog slaat je om elke hoek in je gezicht. Huizen vol kogelgaten en herdenkingsbordjes van jongemannen die de 20 nog niet gehaald hebben. Triest blijft het. Maar het overheersende gevoel, ook onder de bevolking, is trots en blijdschap. Trots ook op hun wijnen, en dat zullen we weten ook.

Vina Fakin, zelfs in Udine beroemd

Eén van de eerste stops op deze reis was de wijnwinkel aan de Via Cecilia Deganutti in Udine. Altijd een goede start, vertellen dat je importeert en op zoek bent naar kleine biologische lokale wijnmakers. En tot mijn verrassing was één van die wijnen de Malvasia van Marko Fakin. Dus daar gingen we heen, naar Motovun. Prachtig pittoresk middeleeuws stadje op een heuvel, zou zo Toscane kunnen zijn. Heuvels en wijngaarden zover het oog reikt.

Marko Fakin heeft al menig gouden medaille op zak voor zijn wijnen, werkt biologisch, plukt met de hand en laat de boel zoveel mogelijk de boel. Rust, tijd en vertrouwen zijn bijna z’n belangrijkste kwaliteiten. En dat terroir, die kalkrijke löss gronden, geven zijn wijnen een minerale backbone waar je blij van wordt.

Het resultaat; heerlijk drinkbare, maar verfijnde wijnen. Geen 13 in een dozijn maar uniek. ZIjn Malvasia is crisp, mineraal en romig tegelijk, zijn Teran combineert fijne zuren en tannine met bakkenvol zomers rood fruit.

Traditie, vernieuwing, biologisch, hoge kwaliteit en sympathieke mensen, dat is Vina Fakin. Typisch WAT.

živjeli (proost)….

Bekijk hieronder de wijnen van Marko Fakin