Sardinië (Tenute Evaristiano) – Sisini – Nuragus di Cagliari

Een verrassende frisse wijn van de Nuragus di Cagliari, één van de vele autochtone druiven van Sardinië. Gemaakt door een bijzonder wijnhuis Tenute Evaristiano aan de westkust van Sardinië, nabij Oristano. Hun missie? Duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Dus duurzame wijnbouw, al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw, waarbij de mensen uit het sociale project Evaristiano, mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ volop meewerken in de wijngaard, de kelder, de bottelerij.

Goed, deze 100% biologische (en sociale) Sisini dan. De druif Nuragus di Cagliari werd ooi door de Feniciers naar Sardinië gebracht en werd tot het begin van de 20ste eeuw over het hele eiland verbouwd. Daarna is het snel minder en minder geworden. Vandaag de dag komt hij alleen nog rond Cagliari en in de provincie Oristano voor. Een bijzondere druif dus, die delicate, fijne droge witte wijnen geeft.  De druiven groeien op een bodem van kalk en mergel op een zuidelijke helling vlak bij de zee en worden begin september met de hand geoogst. Ze worden ontsteelt, licht gekneusd, en blijven een paar uur bij elkaar voor een mooie schil inwerking. Vervolgens worden ze geperst en spontaan gefermenteerd bij ongeveer 18 ° C met de eigen gisten van de druiven. Daarna rijpt deze witte biologische wijn in roestvrijstalen tanks.

En dat geeft een delicate, verfijnde witte wijn waarin je de zee kunt proeven. De zoute wind die over de wijngaarden waait, het zout dat in de bodem zit, het geeft deze wijn structuur en een iets vettig mondgevoel. Combineer dat met geel fruit, rijpe appel en peer en mooi restzuur, en je hebt een waanzinnig glas witte wijn. Strand, een potje schelpjes, beetje wind, muziekje op de achtergrond en een goed gekoeld glas Sisini, dat is genieten!

16,00

Op voorraad


 

Alcohol 13 % vol.

Gewicht 1,00 kg
Druif

Nuragus di Cagliari

Soort wijn

Biologisch keurmerk, Natuurwijn (eigen gist), Witte wijn

Regio

Sardinië