Sardinië (Tenute Evaristiano) – Capo Mannu Vermentino di Sardegna

Een waanzinnig goed gemaakte wijn van de Vermentino. Gemaakt door een bijzonder wijnhuis Tenute Evaristiano aan de westkust van Sardinië, nabij Oristano. Hun missie? Duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Dus duurzame wijnbouw, al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw, waarbij de mensen uit het sociale project Evaristiano, mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ volop meewerken in de wijngaard, de kelder, de bottelerij.

Goed, deze 100% biologische (en sociale) Vermentino dan. De Vermentino wordt al sinds Romeinse tijden op Sardinië verbouwd en heeft zich helemaal aangepast aan hitte, droogte, zee en wind.  De druiven groeien op een bodem van kalk en mergel op een zuidelijke helling vlak bij de zee en worden in de eerste week van september met de hand geoogst. Ze worden ontsteeld, licht gekneusd, en blijven een paar uur bij elkaar voor een mooie schil inwerking. Vervolgens worden ze geperst en spontaan gefermenteerd bij 15 tot 18 ° C met de eigen gisten van de druiven. Daarna rijpt deze witte biologische wijn in roestvrijstalen tanks tot de vroege zomer van volgend jaar.

En dat geeft een gelaagde, frisse witte wijn, vol sappig geel fruit, en je proeft de ligging dicht bij de zee. De zoute wind die over de wijngaarden waait, het zout dat in de bodem zit, het geeft deze wijn structuur en een iets vettig mondgevoel. Combineer dat met strakke mineraliteit en mooi restzuur, en je hebt een waanzinnig glas witte wijn. Ondergaande zon, wat schelpjes of sardientjes, muziekje op de achtergrond en een goed gekoeld glas Is Araus….genieten!

16,00

Op voorraad


 

Alcohol 13,5% vol.

Gewicht 1,00 kg
Druif

Vermentino

Soort wijn

Natuurwijn (eigen gist), Witte wijn

Regio

Sardinië