“Il Sole, la Terra, le Nostre mani”

Welkom op Sicilië!

 

Februari 2020, de zon schijnt, het is 24 graden en er is geen wolkje aan de lucht, alleen wat witte rook van de Etna die rustig toekijkt.

Wij zijn op Sicilië, het eiland waar wij blij van worden. De golven die kalm aan land komen, een zacht briesje, gewoon een heerlijke dag.

We rijden langs de oostkust naar het zuiden, naar Val di Noto, beroemd om de mooie wijnen van de Nero d’Avola, en naar het prachtstadje Noto zelf. Maar eerst gaan we even langs natuurgebied de Vendicari, om flamingo’s te spotten en de oude tonnara te bekijken.

Op weg van de Vendicari naar Noto komt de missie van de middag – vind dé Cantina. Onderweg stoppen we bij een grote Cantina, waar ze eigenlijk geen tijd voor ons hadden, druk druk druk, en o ja, ze exporteerden al naar Olanda, dus nee, bedankt, tot ziens. En weer door, slingerweggetjes, om de kuilen heen (wie Sicilië kent weet dat asfalteren niet de specialiteit van het eiland is ;)), en dan ineens, een bord, achteruit, smal weggetje in, hobbel de bobbel, en daar rijden we langs een authentiek, iets vervallen pand met op het bord ‘Cantina Modica di San Giovanni; dit leek er meer op!

sicilie-sfeerimpressie

Felice Modica is de eigenaar van dit familiebedrijf, wat terug gaat naar 1782; al 7 generaties wijnmakers (en ze maken beroemde olijfolie!) in het hart van de Bufalefi. De familie heeft rond de 300 hectare grond in dit gebied, waarvan een kleine 40 wijngaarden zijn. Van zeer oude Nero d’Avola stokken (van 60+jaar) tot jonge wijngaarden van Insolia, en kersverse aanplant. Felice vertelt over de olijfbomen waar ze prachtige olijfolie van maken, over de wijngaarden, wijnbouw zonder pesticiden, de kracht van de Nero d’Avola, en we proeven zelf het grote verschil in Nero van staal, en Nero van hout.

In de tussentijd werden de glazen gevuld met weer een nieuwe wijn, en ieder glas bracht zon, warmte en een glimlach. En we wisten, dit is wat wij zoeken.

Na dit bezoek reden we door naar barokstad Noto; wauw, ronduit wauw. Het restaurant van Modica de San Giovanni aan Via Nicolaci (hihi, welk toeval) was gesloten (in februari is ondanks het prachtige weer nog veel gesloten), maar iets verderop vinden we een leuke kroeg, met prachtige kroonluchters, heerlijke aperativo en Nicolai ontdekte er lokale biertjes.

 

April 2023 – we zijn er weer, terug op ons favoriete eiland. Deze keer om Nicole haar verjaardag te vieren in Avola, maar eerst op naar Etna, op zoek naar Etna wijn, op zoek naar mooie, eerlijke, zuivere, sappige Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio en Carricante wijnen.

We hadden een huisje op de noordflank, bij Davide Bentivegna, oprichter en eigenaar van Estella wines. Natuurwijn is hip en hot, en is er in alle smaken, van prachtig crisp, kruidig en clean, tot muf, vol rotte appel, azijn en schimmelachtige kwaliteiten. Maar wat het nou exact is – meningen binnen natuurwijn-land lopen toch wat uiteen. Davide geeft bijvoorbeeld zelf aan, ook al is t minimaal, wel koper (tegen schimmel) en sulfaat te gebruiken. Hoe dan ook, zijn wijnen, ik was er niet van ondersteboven. Helaas.

Op naar de volgende, en de volgende, en de volgende. Zo zaten we op een maandagochtend om 11 uur ‘s ochtends bij Scilio aan de noordflank van de Etna. Uitgebreid met Luisa gepraat, geproefd en rond gekeken. Zo hoorden we dat Scilio het oudste wijnhuis op de Etna is, maar zich nog steeds ontwikkeld en aanpast. ZO is hun nieuwe wijnkelder enegrieneutraal. Hun filosofie is om balans met het unieke ecosysteem te werken, duurzaam en uiteraard biologisch; dus geen pesticiden, chemicaliën of kunstmest. Spaarzaam met water en energie, en gebruik maken van natuurlijke gisten die spontaan starten, niks gestuurd. Maar wel fileteen, en klaren, maar dan weer zonder eiwitten te gebruiken. En hun wijnen? Verrassend fris en lekker rokerig, complex maar elegant. Dus, de conclusie was snel getrokken, ja, deze willen we!