Topwijnen aan het Lago Bracciano in Lazio

Lazio is één van de grootste wijnregio’s van Italië (ca 60.000 ha). Er wordt natuurlijk al eeuwen wijn verbouwd, maar de kwaliteit van de doorsnee wijnen uit Lazio laat wel wat te wensen over. Met Rome als achterland, kwam de wijn toch wel op! Massa boven kwaliteit. Pas sinds de tweed helft van de 20ste eeuw is er een kentering waarbij sommige ondernemende wijnmakers wél in de top willen meedoen. De bodem in Lazio is voor een groot deel van vulkanische oorsprong; de meren, zoals Lago Bolsena en Lago Bracciano, zijn oude kraters. Aan de randen van deze meren, en op de oude vulkanen rond Rome, concentreert zich de wijnbouw.

Oktober 2022, een verjaardagsfeestje nabij Rome.

Op 10 oktober werd Nicolai 50, en dat moest natuurlijk op grootste wijze gevierd worden. Al ruim van te voren was een groot huis met buitenkeuken geregeld, en iedereen moest over komen om een paar dagen feest te vieren en Rome te bezoeken. Dus uiteindelijk met z’n 18-en een paar onvergetelijke dagen gehad, met heerlijk eten en ja, heerlijke wijnen. 

Het huis, il Ciliegio, was exact wat Nicolai leuk vind, afgelegen aan een hobbelpaadje, met een grote keuken, een pizza-oven, een bbq, en een megatafel waar iedereen aan kon schuiven….en een pingpong tafel in de kelder voor eindeloze rondjes om de tafel.

In het dorpje Manziana ontdekten we al snel een lokaal verkoop punt van de cooperativo sociale waar de wijnen zo uit de tank in je (pet)fles of jerrycan getapt werden. Mooi frisse Merlot, fijne Falanghina en Vermentino. Nee, geen topwijnen, maar soepele fruitige wijnen waar je geen hoofdpijn van krijgt. En Reinoud had op de heenreis wat doosjes uit de regio Orvieto meegenomen, en zelf hadden we wat mooi rood uit Piemonte in de achterbak gestopt, dus aan wijnen geen gebrek!

 

De feniks aan het Lago Bracciano

Goed, er moest natuurlijk ook gewerkt worden, en op Nicolai zijn verjaardag togen we met z’n allen naar het Lago Bracciano om de broers Morrichello te bezoeken en hun wijnen te proeven. Logistiek even een uitdaging met 2 auto’s en 4 fietsen, maar het is ons gelukt (natuurlijk). De fietstocht was wel een avontuur; eerst een heel stuk onverhard door bossen, daarna haarspelden omhoog met toeterende auto’s, en vervolgens steil naar beneden naar het meer. Dus de fietsers kwamen enigszins zwetend en hijgend aan 🙂

Maar wat een ontvangst! Matteo en Pietro hadden zich echt uitgesloofd voor ons bezoek! Gedekte tafels in de wijngaard met lekkere kazen en salumi…..ja  alles was top verzorgd, alleen 1 ding…….het onweer en de regen barstte los toen we onze fiets neerzetten. Matteo en Pietro waren compleet verrast en bezwoeren ons verbouwereerd dat het er normaal nooit regende.

Ach, met zn allen schuilend in de wijnschuur (nee geen kelder) die niet heel groot is, smaakten de wijnen prima! De bijzonderste? De Fenice, soepel kruidig rood van Syrah en Violone. En die Syrah, dat is de feniks….want de rijen Syrah waren helemaal afgebrand door een onoplettende buurman die snoeiafval verbrandde.

 

 

Van tomaten naar wijn

De familie Morichelli woont en werkt al generaties op de heuvels bij Trevignano Romana, op een uurtje van Rome. Ooit zijn ze begonnen met het verbouwen van de vermaarde Trevignano-tomaten, maar al snel werden de wijnstokken geplant. Matteo en Pietro zijn nu de 3de generatie en hebben het roer omgegooid. Van massa productie naar kwaliteitswijnen. Inmiddels helemaal biologisch, en optimaal gebruik makend van het unieke micorklimaat en de vulkanische bodem.

De wijngaarden liggen tussen de Sabatini-bergen en het meer van Bracciano. Bescherming en verkoeling dus. En de vulkanische bodem zorgt voor een minerale, crispe backbone in hun wijnen. Op hun vijf hectare wijngaarden verbouwen ze twee witte druivensoorten, de Vermentino en de Incrocio Manzoni, en twee rode druivensoorten, de Syrah (ja die herstelt inmiddels aardig na de brand) en de lokale Violone.

Hun witte wijnen rijpen ‘sur lie’ wat ze, naast de typerende vulkanische crispe minerale strakheid, wat romigs en extra diepte geeft, de Fenice is op sap en frisheid gemaakt en heeft op staal liggen rijpen, de Violone daarentegen heeft 12 maanden op gebruikte barriques gerijpt.

En van die Violone maken ze ook een strakke blanc de noir, een waanzinnige extra brut, de Sabatae. 

Bekijk hieronder de wijnen van Cantina Morichelli