Welkom aan Tafel meets Ptujska Klet

In het oosten van Slovenija, in de regio Stajerska, wordt al sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Stajerska is het zuidelijke deel van de Oostenrijkse regio Steiermark. Een uniek terroir en continentaal klimaat zorgen voor crispe, frisse, strakke wijnen, meestens wit, en een beetje Blaufränkisch en Zweigelt.  Wijngaarden op steile hellingen langs dromerige riviertjes als de Drava. Daar ligt het domein van Pulus, ofwel Ptujska Klet.

 

Slovenië, ongekend mooi en lekker

Augustus 2021 reden wij met Lucca een grote wijntour door Friuli, Slovenië en Kroatië, op zoek naar onderscheidende wijnen die Welkom aan Tafel waardig zouden zijn. Dus, kleinschalig, biologisch en duurzaam verbouwd en gemaakt, vriendelijke vakidioten met een lach en een goed verhaal en zo nog wat vereisten. Maar, allebelangrijkste, gewoon vreselijk lekkere wijn! 

Na een tourtje Friuli zetten we onze tent op op Kamp Koren, in Kobarid Slovenië. Ruige natuur, prachtig gekleurd water, veel watersporters en mountainbikers, zo’n camping. Nicolai had het idee om de wijnen van Gorizka Brda te gaan ontdekken, de beroemde wijn streek grenzend aan Italië. Als wel meer wijnstreken word dit ‘het Toscane van…’ genoemd, dus heuvels, pittoreske dorpjes, kastelen, en wijn wijn wijn. En jazeker maken ze daar prachtige wijnen, maar de slotsom? Dat het te weinig onderscheidend is van wat we in Friuli tegen het lijf liepen en in ons glas troffen. Dus mooie Refosk, Malvazia, beetje Friulano, Ribulla Nera en dat werk. Heerlijk, zeker. En lieve gepassioneerde mensen, maar nee, niet voor ons. Dus ons oog viel een stuk verderop, op de regio Stajerska, net onder Maribor.

Ptujska Klet, onuitspreekbaar maar prachtig

Alsof het zo moest zijn, viel ons oog op een fles Sivi Pinot, waarvan we toen geen idee hadden wat het was…..maar het bleek godendrank, een soort rosé van Pinot Grigio, van Pullus, ofwel Ptujska Klet, uit Stajerska. De logica van hun naamgeving is me langzaam aan helder geworden. De Ptujska Klet is hun alleroudste wijnkelder, uit 1239. Het is de oudste kelder in Stajerska zelfs. En ligt vol oude vaten, mega oude flessen en wordt nu vooral voor toeristisch rondleidingen gebruikt. Maar het is indrukwekkend, in de rotsen uitgehakt onder een middeleeuws klooster. Een plaatje, werkelijk. Maar die wijnen, daar gaat het natuurlijk om!

Pullus is de naam van het wijnhuis. Het is een ultramoderne wijnmaker die zich specialiseert in frisse, elegante ‘cool climate’ wijnen. Wijngaarden op steile hellingen en terrassen langs de Drava, waar ze zonder pesticiden, zonder herbiciden, alles met de hand doen. En hele leuke gastvrije mensen, en ze spreken Engels, dat helpt een hoop.

Met intensief wijngaard beheer, gebruik makend van veel kruiden en beestjes die hen helpen. Ze werken hard om de mooiste wijnen te maken. Zelf zeggen ze dat in elke fles wijn 2 druppels zweet en een een grote glimlach zitten. Deze wijnen zijn allemaal van hoge kwaliteit, zijn verrassend elegant en slank en dansen in je glas. Alles met aandacht, liefde, en veel geduld.

na zdravje…..

Ontdek hieronder snel de wijnen van Pullus