Maak kennis met onze wijnen uit de Elzas

De Elzas ligt beschut door de Vogezen en het Zwarte Woud, waardoor het hier relatief warm en droog is. De wijnbouw in de Elzas is vermaard, en er zijn zeker huizen die de vernieuwing ingezet hebben. Wij hebben op onze wijnreis door de Elzas twee vernieuwende wijnhuizen met een lange traditie geselecteerd.

 

Domain Eblin-Fuchs ‘’wijn met karakter, levendig, en authentiek”

Domain Eblin-Fuchs is een echt, hecht familie bedrijf. Al generaties lang gaat deze wijnmakerij over van vader op zoon. Maar niet zonder te vernieuwen, en met oog voor de komende generaties. Zo produceren zij hun wijnen sinds 2000 al uitsluitend op biodynamisch wijze.

Dit mooie wijndomein van Christian en Laurence ligt op de Zellenberg, een rots tussen de Vogezen en de Rijn-vallei, vlakbij Ribeauvillé en Riquewihr (beide stadjes zijn een aanrader voor een bezoekje, mocht je een keer in de buurt zijn). 

Hun 11 hectare wijngaarden liggen op een grote variatie aan vulkaanbodems en kalkbodems (leisteen, graniet, mergel en kalk). Hier produceert Eblin-Fuchs wijnen van de zeven Elzasser druivensoorten (waaronder Crémant d’Alsace en vier Grand Cru’s).

Handmatige oogst, de persing van hele druiven, fermentatie door inheemse gisten in eikenhouten vaten en een paar maanden rust op fijne droesem geven de wijnen van Eblin-Fuchs hun hoge kwaliteit, en natuurlijke stabiliteit.

Leuk feitje, de wijnen van Eblin-Fuchs worden regelmatig bekroond en in de pers geroemd.

eblin-fuchs
elzas-wijngaard-sfeerfoto

Domain Bott-Geyl ‘’topwijnen, eigenzinnig en uniek”

Jean-Christophe en Valérie Bott behoren tot de nieuwe generatie topwijnmakers in de Elzas. Sinds 1993 met een eigen kijk op wijnbouw en sinds 2004 volkomen biodynamisch. De wijnkelder is in verschillende niveau’s tegen een helling gebouwd, zodat alles via de zwaartekracht verloopt, zonder het gebruik van mechanische pompen. Met uitsluitend eigen gisten en geduld worden complexe, diepe wijnen gemaakt.  De wijnen rijpen 4 à 8 maanden ‘sur lie’ wat dan weer de structuur en de fijnheid van de wijnen bepaalt. Na het bottelen worden wijnen vaak nog jaren op het domein verder gerijpt.

Het resultaat; heerlijk drinkbare, maar verfijnde wijnen. Geen 13 in een dozijn variaties hier. De wijnen krijgen dan ook in de Franse en internationale wijngidsen topscores.

Traditie, vernieuwing, biodynamisch, hoge kwaliteit en gewoon erg leuke mensen, Domaines Eblin-Fuchs en Bott-Geyl zijn dus typische wijnhuizen voor WAT. 

Santé….