“Misschien zijn wijnen uit Württemberg wel het best bewaarde geheim van Duitse wijn”

We denken dat het klopt… De wijnen uit Württemberg worden weinig buiten de regio zelf verkocht, laat staan in Nederland. Wanneer je hier een wijnhandel binnen stapt en vraagt naar een Trollinger of een Lemberger, kijkt men je verbaasd aan en verwijzen naar hun 2 planken met Duitse wijnen achter in de hoek. Duitse wijn is in Nederland nog steeds ondergewaardeerd (uitzonderingen en echte liefhebbers daar gelaten natuurlijk).

Misschien houden onze oosterburen deze heerlijke verassende wijnen wel voor zichzelf, aangezien in het handboek van het Deutsches Weininstitut vermeld staat dat de inwoners van Württemberg veel dorst hebben. “Wir lieben die Trollinger/Lemberger”. En juist daarom is Welkom aan Tafel op zoek gegaan naar een vernieuwende, interessante wijnmakerij die met liefde ook deze lokale druiven tot hun recht laat komen. Wij stellen jullie voor aan… de familie Schwarz uit Stuttgart (Untertürkheim) (Stuttgart).

Want daar in Stuttgart, tussen de wijngaarden op de hellingen van Württemberg, langs de Neckar, groeien onder andere de druiven van de Trollinger en de Lemberger, In het land van de Schwaben, leren wij deze zeer sympathieke familie Schwarz kennen. Dit familiebedrijf bestaat al meer dan 300 jaar en gaat van vader op zoon, in Untertürkheim; en dat alles gebeurt allemaal tussen de groot-industrie van Mercedes, Porsche en Bosch in.

uitzicht-wurttemberg-welkomaantafel

Na een spontaan welkom van moeder Rita, startten we om 11.00 uur met een glas in onze hand om de Schwarz wijnen te proeven, van de Lemberger gaan we naar de Trollinger, uiteraard ontbreken de Riesling, Muskateller en hun Sekt niet. Zoon Ludwig komt onverwachts het proeflokaal binnen lopen; hij is stiekem toch even gebeld door moeder Rita die hem heeft verteld over die twee Hollanders. Ludwig, die ons met enthousiasme vertelt over hun domein, en ons verleid tot een rondleiding in hun kelders.

In het donker zakken we af naar de fraaie oude gewelfde wijnkelder, die gelegen is onder de straten van Untertürkheim en zich uitstrekt onder drie woonblokken. Uit de houten vaten, op een voor ons onvergetelijke manier, proeven wij de verschillende stadia van het rode wijn maken, van Lemberger én Merlot (!), die op nieuwe en oude barriques liggen te rijpen. Geweldig om te mogen ervaren wat er tijdens de rijping in de barriques met de wijn gebeurt, geur, kleur en smaak verschillen per vat. En hoe dit uiteindelijk een krachtige, prachtige, expressieve wijn wordt.

Vol passie verteld Ludwig ons het Schwarz verhaal, over de traditie en het ambacht die generaties lang worden doorgegeven, en vernieuwd. Weingut Schwarz staat niet stil, Weingut Schwarz ontwikkelt en vindt uit!

Markus Schwarz, meester wijnmaker in hart en ziel, koos de wijngaard boven school, en een heuse familie man. 

Stefanie studeerde aan de International Wine Business. Ze heeft met haar stages veel ervaring in het buitenland (Canada en Oostenrijk) opgedaan en richt zich naast wijn maken op de marketing, In 2014 werd deze vrolijke dame gekroond tot wijnkoningin van Württemberg.  

Ludwig heeft zich gespecialiseerd als technicus wijnbouw en oenologie* (*het bezig houden met de biochemische aspecten van wijnbereiding). Na zijn een wijnreis door Zuid Afrika heeft hij zijn visie verfijnd en brengt de Schwarz wijnen samen met zijn familie naar een hoger level. Ludwig is verantwoordelijk voor de wijnbereiding en het wijngaardbeheer.

 

weingut Schwarz
Weingut Schwarz

De familie Schwarz bezit zo’n kleine10 hectare aan wijngaarden, in Untertürkheim, Rotenberg, Bad Cannstatt en Wangen. Daar groeien druivensoorten als de Lemberger, Spätburgunder (Pinot Noir), Merlot en Trollinger. Deze rode wijnen worden op de schil vergist om de wijnen meer karakter te geven, en worden gerijpt in eikenhouten vaten (barriques).

Maar ook de Riesling, die hier tot een pittige fruitige wijn wordt opgevoed, en de Kerner, voor kruidige witte wijn, worden op een klassieke manier geproduceerd, in roestvrijstalen tanks met als resultaat zeer frisse, aromatische en levendige witte wijnen.

Kortom, de wijnen van Weingut Schwarz zijn zeer de moeite waard om te drinken, heerlijk in de namiddag zon of na een fikse herfstwandeling of als mooie begeleider tijdens de maaltijd. Prost!!

Bekijk hieronder de door ons geselecteerde producten uit de regio Wurttemberg