Weingut Landerer

Natuurlijk kon een trip richting de Kaiserstuhl niet ontbreken tijdens onze kampeervakantie in de Elzas, en op een mooie donderdagochtend staken we dan ook de Rijn over naar Duitsland, om dit bekende wijngebied te ontdekken, op zoek naar unieke wijnmakers en krachtig minerale Rieslings en Gewürztraminers (dat van die Rieslings viel nog tegen, maar daarover later meer). De Kaiserstuhl, vernoemd naar Keizer Otto III uit het einde van de 10de eeuw, is een vulkaan die in het begin van het Tertiair, zo’n 65 miljoen jaar geleden, is gevormd. Het centrale en westelijke deel van de Kaiserstuhl heeft nog vulkanische ondergrond, gevormd tijdens talloze uitbarstingen van 19 tot 16 miljoen jaar geleden.

Het oostelijk deel is sedimentair met hoofdzakelijk kalkstenen. De hele Kaiserstuhl is weer bedekt met löss, zeer fijn zand dat door de wind is afgezet. De Kaiserstuhl heeft een haast mediterraan klimaat, warm en droog. Bodem en klimaat maken de Kaiserstuhl tot de beste wijnregio in Baden, en (betwistbaar) één van de beste in Duitsland.

Goed, na een tijdje tussen de wijngaarden rond gereden te hebben, en min of meer verbaasd dat de meeste wijnstubes om 12 uur al dicht gingen, troffen we tussen de wijngaarden, in het dorpje Oberrotweil, wijnmakerij Landerer open aan. (Nicolai vroeg zich nog af of de Rotweiler uit dit dorpje zou komen, maar we hebben er geen één gezien).

We parkeerden de auto onder een grote boom, zodat Lucca lekker in de schaduw kon blijven knorren en wij ongestoord wijn konden proeven. Een vrouw komt de trap af met twee dozen wijn in haar handen, en verontschuldigt zich dat ze even op zich liet wachten…. Geen probleem! Al snel merken we dat het Duits dat hier gesproken wordt lekker makkelijk in de mond ligt, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg zegt ze. Kijk… daar houden wij van.

Onder het genot van ons eerste glas, vertelt mevrouw Landerer (we mogen haar Karin noemen) over het familiebedrijf dat ze al meer dan 25 jaar runt. Na het overlijden van haar man Thomas in 2016 is Johannes zijn moeder bij komen staan, en met succes. Deze jonge wijnmaker heeft na een succesvolle opleidingen tot technicus voor wijnbouw en oenologie, veel ervaring op gedaan bij topwijnmakerijen in Duitsland en Italië. Met zijn kennis maakt hij samen met zijn moeder van Weingut Landerer een succes. 

Zo vertelde Karin over de 23 hectare vulkanische grond die ze bewerken volgens ecologische principes. Zo wordt de gezonde groei van de wijnstokken ondersteund door het zaaien van wilde kruiden en bemesten ze de wijnranken met natuurlijke compost, waarbij ze ons op het hart drukt dat er absoluut geen herbiciden worden gebruikt. Op hun 23 hectaren voeren de Burgunders de boventoon (Spät-, Grau- en Weissburgunder). Baden (en helemaal de Kaiserstuhl) is per slot van rekening Burgunderland, en daar zijn ze trots op. Maar ook Müller-Thurgau en Muscat, en de internationale rassen Chardonnay, Sauvignon Blanc, Carbernet Sauvignon en Merlot worden bij Landerer met succes verbouwd.

Weet je, wij hadden dus Riesling in ons hoofd, maar die doet t in Baden niet zo goed; de Riesling mist hier het zuurtje, het mineralige en wordt dan rond, mollig en weinig interessant. Ze verbouwen het hier dus nauwelijks. Wisten wij niet, maar ook wij leren elke dag weer wat bij.

We vervolgen de proeverij met een wel hele bijzondere frisse vrolijke jonge wijn…. Wow.. dit is mijn wijn.. heerlijk! Je proeft vrolijkheid en voelt de zon. Een echt zomers terraswijntje.

Johannes wil met zijn visie ook wijn maken voor de jongere generatie en heeft hun Cuvée lijn opgericht, om fruitige, animerende wijnen te produceren in een moderne wijnstijl en moderne flesuitrusting. In deze composities van Kaiserstuhl-klassiekers en internationale variëteiten is er een harmonie van traditie en innovatie bij Landerer.

Deze fijne ontmoeting met Karin en Johannes heeft er voor gezorgd dat wij nu hun wijnen gaan verkopen; unieke, eerlijke wijnen, van hoog niveau, met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Probeer ze eens!

afbeelding summer feeling 6 flessen landerer-cp

Bekijk hieronder de door ons geselecteerde producten uit de regio Kaiserstuhl