Weingut Landerer
Natuurlijk kon een trip richting de Kaiserstuhl niet ontbreken tijdens onze kampeervakantie in de Elzas, en op een mooie donderdagochtend staken we dan ook de Rijn over naar Duitsland, om dit bekende wijngebied te ontdekken, op zoek naar unieke wijnmakers en krachtig minerale Rieslings en Gewürztraminers (dat van die Rieslings viel nog tegen, maar daarover later meer). De Kaiserstuhl, vernoemd naar Keizer Otto III uit het einde van de 10de eeuw, is een vulkaan die in het begin van het Tertiair, zo’n 65 miljoen jaar geleden, is gevormd. Het centrale en westelijke deel van de Kaiserstuhl heeft nog vulkanische ondergrond, gevormd tijdens talloze uitbarstingen van 19 tot 16 miljoen jaar geleden.
Het oostelijk deel is sedimentair met hoofdzakelijk kalkstenen. De hele Kaiserstuhl is weer bedekt met löss, zeer fijn zand dat door de wind is afgezet. De Kaiserstuhl heeft een haast mediterraan klimaat, warm en droog. Bodem en klimaat maken de Kaiserstuhl tot de beste wijnregio in Baden, en (betwistbaar) één van de beste in Duitsland.
Goed, na een tijdje tussen de wijngaarden rond gereden te hebben, en min of meer verbaasd dat de meeste wijnstubes om 12 uur al dicht gingen, troffen we tussen de wijngaarden, in het dorpje Oberrotweil, wijnmakerij Landerer open aan. (Nicolai vroeg zich nog af of de Rotweiler uit dit dorpje zou komen, maar we hebben er geen één gezien).