Sicilië, een eigenzinnig eiland in de Middellandse Zee

Kijk, Sicilië, daar gaat ons hart sneller van kloppen. Prachtig eiland, eigengereid, trots, en totaal uniek. Altijd hebben we weer een grijns van oor tot oor als we er heengaan. En iedere keer als we er weer zijn en rondreizen, vallen ons twee dingen op; al die afvalbergen in bochten en onder viaducten, van vuilniszakken tot gedumpte koelkasten, en het eindeloze legioen aan zwerfhonden. En dan denken we, ooit, áls we hier gaan settelen, moeten we daar iets mee; hondenopvang en vuil ophaal dienst, zoiets. Ach ja, dromen…..

Maar hé, als we dan rondreizen, dan valt dat in t niet bij de schoonheid, de lucht, de mensen; wij houden van Sicilië! Van de zee, van het rijke gevariëerde eten, van de cannolo en arancino, van Syracuse, van de Turkse trappen, van Trapani en Erice, van de vismarkt in Catania, van de markten in Palermo, van het eindeloze lege en ruige binnenland, de talloze prachtige ruïnes van Grieken en Romeinen, van de Etna, en van de warme, rap ratelende, soms onnavolgbare Siciliaan zelf.

sicilie-kaartje

Sicilië is altijd het kruispunt geweest van verschillende beschavingen, die langer, korter, meer of minder hun stempel hebben gedrukt. Van de Grieken (die het eiland Trinakria noemden (de driepunt), wat nu de naam van de kenmerkende vlag van Sicilië is), via Romeinen en Arabieren, naar Noormannen en Spanjaarden, alles heeft zijn invloed achtergelaten; in architectuur, in irrigatietechnieken, in landbouwproducten, in cultuur, in de keuken, in de taal. Sicilië is een smeltkroes waaruit een unieke cultuur, een uniek karakter is op geborreld. Sicilië, vinden de Sicilianen zelf ook, is een eiland om van te houden én een eiland om te haten.

Zoveel moois, zo rijk in historie en potentie, maar ook zoveel corruptie, een erfenis van maffia, en economisch nog steeds onderontwikkeld. De Siciliaan steekt z’n geld liever onder matras dan op het op een bankrekening te zetten, en de politiek is nooit te vertrouwen. Eigengereid, zelfredzaam, creatief.

Geologisch is Sicilië nog steeds een actief gebied, op de grens van de Afrikaanse en de Europese platen, waarbij Afrika onder Europa duikt. Maar ook, door die druk van Afrika op Europa, een zijwaartse breuk waardoor dwars over Sicilië een breuklijn loopt. Het gevolg van al die druk en beweging is dat Sicilië letterlijk wat verfrommeld is, een ruig en bergachtig eiland met veel vulkanische resten, en natuurlijk de indrukwekkende Etna in het oosten als letterlijk hoogte-, én lichtpunt.

De Etna is een actieve vulkaan (na de Strombolie de actiefste van Europa); tot ongeveer 2700 meter is de Etna een schildvulkaan, de top is een stratovulkaan (klik hier als je er meer over wil weten). De Etna heeft momenteel vijf actieve kraters, op verschillende hoogtes, en geeft ’s avonds een prachtig, machtig schouwspel met live vuurwerk.

Klik op de knoppen hieronder om onze met zorg geselecteerde producten uit Sicilië te bekijken, zoals prachtige wijnen uit de Valle di Noto, bron van de Nero d’Avola, keramiek van hoge kwaliteit, eigenwijze Tripel en IPA bieren en heerlijke tonijn uit blik.

sicilie-etna

Bekijk hieronder de door ons geselecteerde producten uit de regio Sicilië

Wijnen

Speciaal Bier

Cafè Morettino

Olie & Azijn

Delicatessen

Honing