De Eric Texier Chat Fou, de gekke kat, is een levendige rode wijn, gemaakt van 45% Grenache, 30% Cinsault en 15% een mix van Clairette, Marsanne en Grenache Blanc. Een wijn voor elke gelegenheid, die ook (licht) gekoeld goed tot z’n recht komt.
De wijngaarden staan op het granieten terroir van de noordelijke Rhône vallei en zijn gemiddeld 30 jaar oud. Graniet en de toevoeging van witte druiven maken deze Eric Texier Chat Fou heerlijk fris en energiek.
Na de oogst worden de druiven deels ontsteeld ( maximaal 40%) Na de oogst worden de druiven helemaal geperst, zonder kneuzing of ontsteling. De fermentatie vindt plaats met eigen gisten in open betonnen cuves, gevolgd door een rijping van ongeveer twaalf tot achttien maanden op de fijne droesem, eveneens in open beton. Gedurende het hele proces worden geen sulfieten toegevoegd. De wijn wordt niet geklaard en niet gefilterd.
Het resultaat is een toegankelijke, fruitige, makkelijk drinkbare rode wijn van een van de grootste.
Éric Texier staat bekend om zijn minimalistische benadering van zowel wijnbouw als vinificatie. In zijn werk schenkt hij bijzondere aandacht aan levende bodems en agro-ecologische principes. Zo maakt hij geen gebruik van groenbemesters, ploegt de grond niet, en geeft de voorkeur aan handmatig werk – alles met het doel om de bodem gezond te houden en het ecosysteem in de wijngaard te respecteren.
Er wordt gewerkt met inheemse gisten en vaak hele trossen tijdens de maceratie. Er wordt geen zwavel (sulfiet) toegevoegd aan de druiven of de most. De wijnen rijpen in betonnen cuves of grote houten foudres, gedurende 10 tot 48 maanden, afhankelijk van de cuvée. De wijnen worden niet geklaard, noch gefilterd. Het gebruik van sulfieten bij het bottelen is mogelijk, maar nooit systematisch: altijd in minimale hoeveelheden, afhankelijk van de cuvée, het oogstjaar en het karakter van het terroir. Ongeveer 20% van de wijnen kan volledig zonder toegevoegde sulfieten worden gebotteld – niet uit principe, maar omdat het past bij de wijn.