Sardinië (Tenute Evaristiano) – Capo Mannu Vernaccia

Een verrassende welkome witte wijn van de lokale Vernaccia druif, één van de vele autochtone druiven van Sardinië. Gemaakt door een bijzonder wijnhuis Tenute Evaristiano aan de westkust van Sardinië, nabij Oristano. Hun missie? Duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Dus duurzame wijnbouw, al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw, waarbij de mensen uit het sociale project Evaristiano, mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ volop meewerken in de wijngaard, de kelder, de bottelerij.

Goed, deze 100% biologische (en sociale) Vernaccia dan. Vernaccia betekent zoiets als ‘van hier’, ‘lokaal’ en er zijn dan ook meerdere Vernaccia’s in Italië te vinden. Deze, de Vernaccia di Oristano, is een echte Sardijn, zoals zovele druiven meegebracht met de Spanjaarden. Vandaag de dag komt hij alleen nog in de provincie Oristano voor. Een bijzondere druif dus, waar ze naast deze droge variant ook een oxidatieve wijn, een soort sherry, mee maken. De druiven groeien op een bodem van kalk en mergel op een zuidelijke helling vlak bij de zee en worden in de tweede week van oktober met de hand geoogst. Ze worden ontsteelt, licht gekneusd, en blijven een paar uur bij elkaar voor een mooie schil inwerking. Vervolgens worden ze geperst en spontaan gefermenteerd bij ongeveer 16 °C met de eigen gisten van de druiven. Daarna rijpt deze witte wijn op z’n eigen gist voor 60 dagen in roestvrijstalen tanks.

En dat geeft een droge frisse witte wijn, vol bloesem en tropisch fruit, waar je de zee in kunt proeven. De zoute wind die over de wijngaarden waait, het zout dat in de bodem zit, het geeft deze wijn structuur en iets licht vettig. De branding aan je voeten, een potje schelpjes bij de hand, muziekje op de achtergrond en een goed gekoeld glas Vernaccia, dat is genieten!

16,00

Op voorraad


 

Alcohol 13 % vol.

Gewicht 1,00 kg
Druif

Vernaccia

Soort wijn

Natuurwijn (eigen gist), Witte wijn

Regio

Sardinië