Sardinië (Tenute Evaristiano) – Capo Mannu Bovale

Een donkere, dikke rode wijn vol kruiden van de Bovale, één van de vele autochtone druiven van Sardinië. Gemaakt door een bijzonder wijnhuis Tenute Evaristiano aan de westkust van Sardinië, nabij Oristano. Hun missie? Duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Dus duurzame wijnbouw, al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw, waarbij de mensen uit het sociale project Evaristiano, mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ volop meewerken in de wijngaard, de kelder, de bottelerij.

Goed, deze 100% biologische (en sociale) Donu dan. De druif Bovale is, als zoveel lokale sardijnse druiven, door de Spanjaarden in de 12de eeuw naar Sardinië gebracht. Hij is een afstammeling van de Carignan, of Carignano. Alleen al zolang op het eiland dat hij zich helemaal aangepast heeft aan de zee, de wind, de hitte. En de Bovale (die op Sardinië ook wel Carignan genoemd wordt) geeft veel fruitiger, kruidiger wijn dan de klassieke Franse Carignan. en de tannine is veel milder. De druiven groeien op een bodem van kalk en mergel op een zuidelijke helling vlak bij de zee en worden begin september met de hand geoogst. Ze worden ontsteelt, licht gekneusd, en blijven 10 dagen bij elkaar voor een mooie schil inwerking. Vervolgens worden ze geperst en gefermenteerd bij ongeveer 25° C. Daarna rijpt deze biologische wijn in roestvrijstalen tanks.

En dat geeft een diepe, donkere fruitige wijn en onmiskenbare kruiden van de maquis (de struiken langs de zee), vol cassis, bramen, beetje sappige pruim en een goede peperhoek. De tannine is verrassend mild. Een geweldige, welkome, warme rode wijn, vol kersen, wat pruim, licht kruidig maar met een aangenaam zuurtje in de afdronk. De altijd aanwezige zee kun je haast proeven in deze wijn, de zoute wind die over de wijngaarden waait, het zout dat in de bodem zit, het geeft deze wijn structuur en een iets vettig mondgevoel. Donu is een verrassend fijne rode wijn, die het fruitige en kruidige prachtig combineert.

16,00

Op voorraad


Alcohol: 13,5 vol. %

Gewicht 1,00 kg
Regio

Sardinië

Druif

Bovale

Soort wijn

Biologisch keurmerk, Rode wijn